Vertrouw op de zelfhelende werking van je lichaam.....

Shiatsu

Shiatsu therapie massagepraktijk MeppelShiatsu
Shiatsu is een oeroude lichaamstherapie uit China en Japan, onder andere ontwikkeld door Tokyira Namikoshi en later door zijn zoon Toru Namikoshi
Shiatsu betekend letterlijk vingerdruk ; Shi betekend vinger en atsu betekend druk. Bij Shiatsu wordt er door middel van druk of wrijving op bepaalde plaatsen op het lichaam op de energiebanen , ook wel meridianen genoemd en op hun bijbehorende tsubo’s.
Meridianen zijn onzichtbare kanalen die door ons gehele lichaam lopen. In de oosterse filosofie zijn het de meridianen die de vitale energie vervoeren ook wel Chi of Qi genoemd of in het Indiaas Prana.
Op de meridianen liggen kernpunten, de tsubo’s , die de functie hebben om als door een poortje waardoor Qi in de meridiaan door middel van duimdruk, handpalmdruk ,naalden(accupunctuur), vacuum (schröpfen) of met warmte (moxa).
Ook buiten de meridianen liggen tsubo’s. Bij Shiatsu therapie wordt ervan uitgegaan dat ieder punt (ook pijnpunten)dat behandeling nodig heeft een tsubo is
Er zijn twaalf hoofdmeridianen en deze worden geassocieerd met interne organen en fysiologische functies. Deze kunnen ook op het emotionele vlak vertaald worden.
Er zijn Yin en Yang meridianen en deze tegenovergestelde krachten kunnen niet zonder elkaar bestaan: er moet een dynamisch evenwicht zijn tussen deze twee. Niets is helemaal Yin en niets is helemaal Yang. Soms wordt een mens ziek ten gevolge van een disbalans tussen deze krachten.
In de westerse geneeskundige zou je dit kunnen vergelijken met de balans tussen ons sympathisch en parasympathisch zenuwstelsel. Hierbij zouden ontspanning, rust en herstel moeten volgen na werken ,vechten en vluchten, gebeurt dit heel vaak niet(afhankelijk van de conditie ,leeftijd en dergelijke van het indvidu) dan zou er disbalans, klachten en zelfs ziekte kunnen ontstaan.
Door de meridianen en tsubo’s te behandelen kunnen we blokkades opheffen, afvalstoffen verwijderen en klachten verminderen. Bij de oosterse therapieën worden de aspecten van ziekten en gezondheid altijd in de context van het geheel bekeken, holistisch : alles staat met elkaar in verbinding. Wat natuurlijk ook terug te vinden is in de reguliere geneeskunde; ons bloedcirculatiestelsel, ons lymfestelsel, ons zenuwstelsel en het bewegingsapparaat (spieren, etc) om er maar een paar te noemen. Dit betekend dat bij shiatsu vaak grote delen of het hele lichaam wordt behandeld. Bijvoorbeeld bij stress de gehele achterkant, hoofd en voeten. Bij een tenniselleboog is ook de nek en de hand een belangrijk onderdeel van de behandeling. Bij (onder)beenproblematiek zal ook de onderrug behandeld worden.


Pijnbestrijding bij o.a.:

  • hoofdpijn/stress/slapeloosheid/duizeligheid.
  • Nek/schouderklachten
  • hernia van de tussenwervelschijven
  • spijsverteringsmoeilijkheden
  • tennis/pitchers elleboog
  • carpaal tunnelsyndroom
  • vermoeide pijnlijke benen(circulatiestoornis)
  • ischias
  • etc,etc

Neem contact op Bekijk tarieven